قرآن ، آزادی ، حقوق بشر-سیزدهم-13
تحمل و تقوی رهایی بخش در برابر آزار
دِگر اندیشان ::
15- سوره آل عمران ، آیه 186 ::
لَتُبْلَوُنَّ فِی أَمْوَالِکُمْ وَأَنفُسِکُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتَابَ مِن قَبْلِکُمْ وَمِنَ الَّذِینَ أَشْرَکُوا أَذًى کَثِیرًا وَإِن تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَإِنَّ ذَلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ
مسلماً شما در اموال و جانهای خویش آزمایش خواهید شد و بیتردید از کسانی که پیش از شما به آنها کتاب داده شده [=یهودیان و مسیحیان] و نیز از کسانی که شرک ورزیدند، [سخنان] آزار [دهنده] فراوانی خواهید شنید، و [اما] اگر صبر کنید و تقوا پیشه سازید [=تحمّل نمایید و نفس خود را از عکسالعمل انتقامی باز دارید]، پس بیگمان این [تحمّل و تسلّط بر نفس] نشانة اراده [شما] در کارهاست.
نکته ها ::
اگر فرموده خداوند یکتا در قرآن حکیم را با رفتارها و عملکردهای گروههای ضد اسلامی و ضد انسانی طالبان ، القاعده ، داعش و .... ، مقایسه کنیم ، به خوبی در می یابیم که تفاوت ره از زمین تا آسمان است و آن گروههای فوق الذکر هیچ ارتباط و تناسبی با دین مترقی و آزادیبخش اسلام قرآنی و محمدی نداشته ، ندارد و هرگز نخواهد داشت.
بیان دوباره این نکته کاملاً ضروری و مهم است که اساساً مقوله جنگ و تهاجم مسلحانه و تعرض به جان و مال و نوامیس مردم ، موضوعی دیگر است.
یا به سخنی دیگر دستورات قرآن در آیات ذکر شده ، تماماً در مورد مشرکان و کافرانی است که به تهاجم فرهنگی و نه تهاجم مسلحانه زده اند.
در برابر تهاجم فرهنگی( توهین و استهزاء آیات خدا ) ، طبق دستور پروردگار عالم ، تنها می توانیم جلسه ای که در آن آیات الهی به سخره و استهزاء گرفته شده است راترک کنیم.
? مشابه رهنمود فوق را از موضوع دفاعی( نه تهاجمی ) در عکس العمل نسبت به مخالفین به ترتیب سه گانه ذیل به رسول اکرم( ص ) توصیه کرده است.
1- از کافران و منافقان اطاعت نکن؛
2- به آزارشان اهمیت مده( آن را واگذار ) ؛
3-به خدا توکل کن.
(منبع : در عرصه اصلاحات ، ص 140)
دگراندیشان و سعه صدر! ::
16- سوره حجر ، آیات شریفِ 97 و 98 ؛
سوره حجر ::آیه 97
وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّکَ یَضِیقُ صَدْرُکَ بِمَا یَقُـولُونَ
و هر آینه ما میدانیم که سینه تو از آنچه میگویند تنگ میشود [=کفرگوئیهاشان آزردهات میکند].
سوره حجر::آیه98
فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ وَکُن مِّنَ السَّاجِدِینَ
پس [برای آرامش یافتن] به ستایش پروردگارت تسبیح کن و از سجدهکنندگان باش.
17-پروردگار مهربان در سوره هود ، آیه مبارکه 12 ، از اینکه رسول اکرم را بخاطر عدم ایمان آوردن و سوالات گمراه کننده حق پوشان ، بسیار محزون و دلتنگ میبیند ، او را دلداری داده و علاوه بر آن ، برای چندمین مرتبه سطح و اندازه مسئولیت پیامبر که ابلاغ و پیام رسانی آشکار و مبین است را به او بصورت صریح و مشخص بیان میکند و تنها آفریدگار عالم را عهده دار و مسئول همه چیز میداند. ::
فَلَعَلَّکَ تَارِکٌ بَعْضَ مَا یُوحَى إِلَیْکَ وَضَائِقٌ بِهِ صَدْرُکَ أَن یَقُـولُوا لَـوْلَا أُنزِلَ عَلَیْهِ کَنزٌ أَوْ جَاءَ مَعَهُ مَلَکٌ إِنَّمَا أَنتَ نَذِیرٌ وَاللَّهُ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ وَکِیلٌ
پس [در برابر ناسپاسان و منکران] از اینکه میگویند: چرا گنجی بر او نازل نشده، یا فرشتهای [در تأیید رسالت] به همراهش نیامده، مبادا بعضی از آنچه را [در ارتباط با صبر و تحمل در برابر سخنان منکران] بر تو وحی میشود ترک کنی!
[در هر صورت]تو فقط هشدار دهندهای؛و خداست که بر همه چیز وکیل [=مراقب و کارگزار] است.
توجه : برای آشنایی با سلسله آیاتی که مربوط به دستور خداوند مبنی بر سعه صدر و صبر و عدم محزون شدن پیامبر ، در مقابل اعراض ، ناباوری و
بی ایمانی دگراندیشان ، میباشد ، چند نمونه دیگر را به رشته تحریر در می آوریم ، تا برای وجدانهای بیدار و آگاه جامعه ، خود دلیلی متقن و مبرهن برای
باور قلبی به این نکته باشد که ؛ اسلام دینی سراسر لطف ، عشق ، صلح و برابری است ، که مقوله حقوق بشریت در تمام اجزای و فرامین الهی که در کتاب قرآن مبین متبلور شده است ، عیان و هویدا است.
18- سوره حجر :: آیه 88
لَا تَمُدَّنَّ عَیْنَیْکَ إِلَى مَا مَتَّعْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِّنْهُمْ وَلَا تَحْزَنْ عَلَیْهِمْ وَاخْفِضْ جَنَاحَکَ لِلْمُؤْمِنِینَ
ترجمه :: ـ [با وجود چنین گنج شایگانی] به نعمتهائی که ما برخی از آنها [=منکران] را برخوردار کردهایم چشم مدوز [=اعتنائی به مال و ثروت آنان مکن] و بر آنان [از ایمان نگیاوردنشان] محزون مشو و [در عوض] بال مهربانی خویش را بر مؤمنان بگستران [به آنها اعتنا کن و زیر پر و بال حمایت قرارشان ده].
19- سوره لقمان :: آیه 23
وَمَن کَفَرَ فَلَا یَحْزُنکَ کُفْرُهُ إِلَیْنَا مَرْجِعُهُمْ فَنُنَبِّئُهُم بِمَا عَمِلُوا إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ بِذَاتِ الصُّدُور
ترجمه :: و آنکس که کفر ورزید، کفرش تو را اندوهگین نسازد، بازگشت همهشان به سوی ماست و آنها را [در قیامت] از اعمالشان آگاه خواهیم ساخت؛ مسلماً خدا به ماهیت سینهها [=اسرار درون] کاملا آگاه است.
20- سوره یونس :: آیه 65
وَلَا یَحْزُنکَ قَوْلُهُمْ إِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِیعًا هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ
ترجمه :: و [حال که چنین است] سخنان [انکارآمیز] آنان تو را اندوهگین نکند، بیتردید تمام عزّت [=قدرت و شکست ناپذیری] از آنِ خداست [نه منکران]؛ اوست بسیار شنوا [ی دعا و درخواست مؤمنین]، بسیار آگاه [از نیازهای آنها در مسیر حق].
21- سوره یس :: آیه 76
فَلَا یَحْزُنکَ قَوْلُهُمْ إِنَّا نَعْلَمُ مَا یُسِرُّونَ وَمَا یُعْلِنُونَ
ترجمه :: پس سخنان [انکارآمیز] آنان ترا اندوهگین نسازد، بیتردید ما هر آنچه پنهان یا آشکار میکنند میدانیم.
22- سوره توبه ، آیات 128 و 129 ::
لَقَدْ جَاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ عَزِیزٌ عَلَیْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِیصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنِینَ رَءُوفٌ رَحِیمٌ 128
قطعا براى شما پیامبرى از خودتان آمد که بر او دشوار است شما در رنج بیفتید به [هدایت] شما حریص و نسبت به مؤمنان دلسوز مهربان است (128)
فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِیَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَلَیْهِ تَوَکَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِیمِ 129
پس اگر روى برتافتند بگو خدا مرا بس است هیچ معبودى جز او نیست بر او توکل کردم و او پروردگار عرش بزرگ است (129)
به قلم :#مهدی_گلمحمدی_ایرانی
#قرآن_آزادی_و_حقوق_بشر
#پرتوی_از_قرآن
ادامه دارد.